sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Kehitystä

Meillä on nyt Lillan kanssa tosiaan kolme kertaa kurssilla takana ja ollaan jo niiden aikana kehitytty huimasti! Mun oli tarkoitus kirjoittaa jo toisen kerran jälkeen, mutta koska otettiin siinä välissä pieni takapakki niin jätin postauksen teon sitten täksi päiväksi. Kerron tässä pääasiassa harjoituksia, jotka ovat tepsineet meillä, koska ihan kaikkia en enää muista.

Ensimmäinen kerta kesti vain puolituntia ja siinä kaikilla oli oma aika, jonka aikana ohjaaja katsoi jokaisen koirakon erikseen ja kehitti sopivia harjoituksia. Tuolla kerralla todettiin, että Lillan haukkuminen johtuu silkasta turhautumisesta ja innosta päästä toisten koirien luo. Niinpä todettiinkin, että juoksu on tytölle varsin toimiva palkka. Teimmekin siten, että aina kontaktista juostiin parin metrin päähän ja palkkasin siinä noin kymmenen kertaa putkeen ja palattiin takaisin taukopaikkaan.

Seuraavaksi aloimme juosta parkkipaikan leveyttä edestakaisin. Aina kontaktista lähtö, puoleenväliin pysähdys ja palkka ja toiseen päähän taas pysähdys ja palkka ja sitten taukopaikkaan, josta lähtö taas kontaktista. Lilla alkoikin hakea kontaktia ihan uudenlaisella innolla ja se oikein odotti seuraavaa juoksua. Teimme myös harjoitusta, jossa pyörin ympyrää ja nyin kevyesti hihnalla ja aina, kun Lilla seurasi, niin palkkasin.


Toisella kerralla aloimme harjoitella silmukoita kunnolla. Eli lähdettiin meidän turvapaikan auton takaa kohti keskustaa ja jos Lilla meni edelleni käännyin ympäri ja palkkasin. Tällä tavoin koitimme päästä vähän lähemmäs muita koiria. Teimme myös siten, että juostiin keskelle, pyörittiin ja palkattiin siinä ja jostain kontaktista juostiin takaisin auton taa. Keskellä ja auton takana meni ihan hyvin, mutta siirtymissä oli vielä tekemistä. Koitimme käyttää myös käyttää palkkana toista koiraa lähemmäs pääsemistä, mutta Lillalla oli niin paljon intoa, ettei se sujunut kovin hyvin. Lopussa mentiin etäämmälle koirista ja juostiin siellä. Eli aina kontaktista pieni pätkä juoksua, jonka jälkeen palkka ja uusi juoksu. Tämän harjoituksen jälkeen Lilla kulkikin täydellisessä kontaktissa, kunhan pysyttiin tietyn etäisyyden päässä muista

Tänään (sunnuntaina) oli kurssin kolmas kerta, joka meni varsinkin lopussa todella hyvin! Aloitimme tekemällä silmukoita auton ympäri sekä kohti keskustaa vähän vaihtelevasti. Nyt Lilla ymmärsi jo idean paljon paremmin ja meillä tuli aika hyviäkin pätkiä. Aina välillä tehtiin juoksu pätkiä poispäin koirista, jotta Lillan mieli pysyi virkeänä. Tehtiin myös siten, että mentiin keskelle ja pyörittiin taas siinä ja kontaktista palkkasin ja lähettiin kohti autoa. Jos Lilla jatkoi kontaktissa niin välillä käännyin takaisin keskelle ja välillä vain mentiin auton taakse.

Lilla alkoi jossain vaiheessa kuitenkin vähän kyllästyä hommaan ja räksyttämään sen johdosta, joten lähdettiin kiertämään parkkipaikan sisällä neliötä. Eli ne kaksi suoraa, joissa olimme kauimpana koirista, Lilla oli tauolla ja sai kulkea miten halusi. Kun lähdimme tulemaan koiria kohti menevälle suoralle, aloin tekemään silmukoita ja kontakti alkoikin luonnistua hyvin. Kun mentiin tän kutsumani "keskikohdan" läpi menevää viimeistä suoraa, pysyi Lilla myös silloin hyvin kontaktissa, vaikka olikin lähempänä muita. Mentiin tämä kuvio kolme kertaa läpi ja neljännellä jäätiin yhden auton taakse. Tän auton toisella puolella oli koira ja tehtävä oli kiertää auto ympäri. Kaikkien yllätykseksi onnistuttiinkin siinä ja kierrettiin auto usemman kerran ilman, että Lilla edes vilkaisi muita. Kierrettiin tämä neliö vielä väärään suntaan ympäri ja laitettiin tyttö autoon.



Kaikkia kertoja ennen ollaan tosiaan käyty kävelemässä puistossa, ja siinäkin on jo havaittavissa selkeää kehitystä. Ensimmäisen kerran alussa se haukkui kaiken mikä liikkui ollessaan niin täpinöissään. Tänään se sen sijaan haukkui ainoastaan ensimmäisen ihmisen ja sen jälkeen haukkuminen rajoittui vain koiriin, ja niitäkin sieti tietyllä etäisyydellä.

Tosiaan koska Lillan kontakti on jo aika vahva, niin jatkossa palkataan ainoastaan jos Lilla pyydetään kontaktiin (hihnalla nyppäisy) tai tarpeeksi hankalissa tilanteissa kuten ohituksissa tai koiran ollessa näköpiirissä. Lilla on nimittäin alkanut vähän valikoivaksi eli alkulenkin se touhottaa jatkuvasti ja loppulenkistä kulkee kiltisti vierellä hakien jatkuvasti kontaktia. Eli hakee kontaktia silloin kun katsoo, ettei ympärillä ole houkutuksia ja tytöllä on turhaa aikaa.

P.s käykää vastaamassa meidän kyselyyn ;)

-Pinja-

3 kommenttia:

  1. Voi kun on hienoja kuvia. Blogia aina vaan kivempi lukea kun saa katsella tarkkoja ja kivoja kuvia. Erittäin mukavaa kuulla että teill sujuu nuo hihnahommat paremmin! Kävin äänestämässä :)

    VastaaPoista