keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Meidän säännöt 2

Sääntösarja jatkuu! Tänään ajattelin kertoa meidän säännöistä treenihallilla ja treenatessa, sekä vapaana metsässä. Miten toimitaan missäkin tilanteessa, mikä on oikein ja mikä on väärin. Aloitetaan nyt noilla hallin säännöillä. Kyseisessä hallissa missä käymme, on tietenkin omat säännöt. "Koirat eivät saa tehdä tarpeitaan piha-alueelle, koirat eivät saa odotustilassa tai esim. kursseilla leikkiä keskenään". 

Kun me saavumme hallille, käytän Micken aina ensin pissalla viereisellä tien pätkällä. Koiran pitää mennä hihnassakävely sääntöjen mukaisesti. Muihin koiriin ei kiinnitetä huomiota edes piha-alueella, eikä sitten varsinkaan hallin sisällä. Micke on nyt aloittanut pitämään oikein mukavan haukkukonsertin jos joku toinen koira on heti vastassa hallin sisässä. Uskon että pääsemme tästä tavasta muutaman kerran jälkeen jo eroon, sillä koira lopettaa onneksi haukkumisen heti käskystä.

Odotustilassa Micken pitää istua, seisoa tai maata vierelläni ja mieluiten pitää katsekontaktia yllä. Kentälle mennessämme koiran tulee jo kävellä seuraten ja niin se oikeastaan aina automaattisesti tekeekin. Kun itse kierrän radan läpi, koira odottaa jossain reunassa paikallaan. Jos olemme hallivuorolla, Micke saa kulkea mukanani laittamassa kylttejä, mutta ei saa kiertää rataa kanssani silloinkaan. 



Kentällä Micke ei saa kiinnittää huomiota toisiin ihmisiin tai koiriin, eikä se niin tee, vaan keskittyy minun kanssani treenaamiseen. Kun toinen koira suorittaa rataa treeneissä, me ollaan joko paikallaan katsomassa niin ettei olla tiellä, tai harjoitellaan joitain kylttejä niin ettei olla suorittajan tiellä. En ole kieltänyt koiraa haukkumasta hallilla, sillä Micke ei hauku melkein koskaan. Jos innostan sitä tietyillä sanoilla, mitkä saa usein koiran haukkumaan, teen sen silloin kun ollaan hallivuorolla tai silloin kun kukaan ei treeneissä suorita rataa.

Eipä nuo nyt oikeastaan sen kummemmat säännöt ole, enemmänkin tavat. Yritämme huomioida kaikki muut koirakot hyvin, sekä yritän pitää Micken mielen virkeänä, iloisena ja kumminkin säilyttää Micken kuulolla olemisen.

Siirrytäämpä nyt vapaana olon sääntöihin. Micke on vapaana esimerkiksi mökillä, metsässä, jäällä, pelloilla ja kaikilla syrjäisillä paikoilla, eli melkein joka paikassa muualla, mutta ei tiellä. Kun päästän koiran irti, sen pitää ensin tulla luokseni käskystä ja pysähtyä käskystä. Jos niin ei tapahdu, koira ei pääse heti vapaaksi. Hihnan irrotettuani, koiran täytyy odottaa vapautusta katsekontaktia ylläpitäen. Sitten se saa riekkua juuri niin paljon kun vain haluaa. 

Jos kutsun koiraa tänne ja se tulee luokse, annan kehut ja sanon että saa mennä. Jos taas ei tule luokse, käyn ottamassa kiinni (tämä ei niinkään päde nykyään, sillä koira tulee aina tänne kun käsken). Ja Micke ei tykkää lähteä kauas minusta, mutta jos se lähtee näköetäisyyden ulkopuolelle, jatkan vain matkaa ja koira tulee sekunnin tai parin päästä kauhealla vauhdilla perästä. Jos koira kuitenkin on menossa esim. toisten pihaan tai ns. kielletylle alueelle, pyydän sen luokseni.

Ei meillä oikeastaan ole sen kummempia sääntöjä vapaana ollessamme, enemmänkin keskityn siihen että koira juoksee paljon ja saa nauttia siitä, enkä kokoajan hössötä sille ja käskytä sitä. Micke ainakin alkuun tykkää itse haistella rauhassa vähän kauempana, ja anna sille oman pienen haisteluajan. Viitisen minuuttia haisteltuaan, koira yleensä haluaa olla vaan seurassa, tai saa kauheita hepuleita kun sanon sille jotain.

Toivottavasti tajusitte jotain tästä mitä kirjoitin, sillä tein postauksen aika nopeasti.

-Minttu-

2 kommenttia:

  1. Mukava postaus taas ja sai hyvin selvää. Kivaa, kun kerrot miten toimit Micken kanssa, niin ulkona kuin sisälläkin. (:

    VastaaPoista