tiistai 19. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 20 - DIY nami/lelulaatikko

Luukkuun kaksikymmentä päätin toteuttaa ensimmäisen DIY:ni. Olisin mielelläni kuvannut tämän videolle, mutta tämän laatikon tekemiseen meni useampi päivä, joten video olisi ollut hieman hankala toteuttaa. Siispä räpsin kuvia, joita viljelen sitten tähän postaukseen.


Laatikon tekemiseen tarvitset:
  • Sahan
  • Suorakulman
  • Mittanauhan
  • Paksumpia ja ohuempia lautoja/rimoja
  • Kynän
  • Hiomapaperia
  • Ruuveja/nauloja
  • Porakoneen/ruuvinvääntimen
  • Maalia



Kuva edellisestä namilaatikosta
Ensiksi tulee valita, minkä kokoisen laatikon laatikon haluaa tehdä. Itse mittasin mitat yllä olevan laatikon kokoisiksi, eli pitkät sivut ovat 34,75 cm ja lyhyet 22 cm. Tukipalikoita tulee neljä kulmiin ja kaksi lyhyille sivuille alas. Kulmiin tulevien pituus on sama kuin korkeus ja alas tulevat pitää vaan itse silmämääräisesti arvioida siten, että ne mahtuvat sinne.

Seuraavaksi aletaan miettiä, kuinka suuret raot haluat jättää sivuille ja kuinka monta lautaa haluaa laittaa päällekäin. Eli mallataan rakojen koot lattialla ja mitataan niiden yhteispituus alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Itselläni tuo mitta oli siis 15 cm. Ja tuo samainen mitta on siis se, joka tulee myös niihin kulmiin tuleviin tukipalikoihin.

Sitten vaan sahataan ja hiotaan kaikki palat, eli kertauksena vielä: pitkät sivut, lyhyet sivut, 4 tukipalikkaa kulmiin ja 2 alas lyhyille sivuille. Ja tosiaan, kun merkitsee halutun sahauskohdan, kannattaa vetää se viiva suoraksi tuolla suorakulmiolla, kuten yhdessä kuvassa alempana.




Sahauksen jälkeen aletaan työstämään päätyjä. Asettele alempana olevan kuvan mukaisesti listat tukipalikan päälle, ristimitta kannattaa tarkistaa. Ruuvaa listat tukipalikoihin kiinni. Itselläni oli niin ohutta listaa, että porattiin alkureiät ruuveja varten, jotta vältyttäisiin halkeamilta. Ruuvaa myös laatikon alareunaan tuleva tukipalikka kiinni.

Seuraavaksi aletaan työstämään pitkiä sivuja. Asettele palikat alempaa löytyvän kuvan osoittamalla tavalla lyhyiden sivujen varaan, ja ruuvaa kiinni.





Seuraavaksi työstetään laatikon pohjaa. Itse käytin siihen samoja rimoja kuin sivuissakin, mutta siihen voisi käyttää myös esimerkiksi vanerilevyä. Pohjasta voi tehdä joko umpinaisen tai raollisen, itse tein umpinaisen. 

Mallaa laatikon päällä, kuinka monta laudanpätkää tarvitset haluamillasi raoilla ja sahaa palat. Asettele ne laatikon päälle ja ruuvaa kiinni. Sen jälkeen enää maalataan, ja sitten laatikko onkin jo valmis.




Ja lopputulos

Tässä vielä samalla idealla toteutettu lelulaatikko, hieman isommassa koossa

-Pinja-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti