torstai 21. syyskuuta 2017

Lillan sterilointi ja kontaktijuttuja jälleen

Moi, ajattelin kirjoittaa nämä meidän kuulumiset pois alta, kun ne ovat vielä hyvin mielessä. Näistä mun postauksista tuppaa tulemaan aina vähän kontakti/ohitus painotteisia, mutta yritän nyt seuraavien viikkojen aikana tehdä vähän monipuolisempia postauksia. Päivittelen sitten mahdollista kehitystä myöhemmin vähän isommassa postauksessa. 

Meillä oli tosiaan taas torstai-iltana toinen ja viimeinen kerta Kontaktia ja itsehillintää- kurssilla. Menimme taas tuttuun tapaan piiloon ohjaajan auton taakse. Koko matkan tyttö haukkui, mutta heti ollessamme auton takana haukku loppui kuin seinään ja Lilla alkoi taas hakea kontaktia.


Aloitimme harjoittelun jälleen kontaktiharjoituksilla. Eli jokaisesta katsekontaktista palkattiin ja lisättiin myös melko nopeasti liike mukaan. Liikuimmekin sitten aina hetkittäin pois auton takaa ja menimme takaisin heti jos Lilla meinasi aloittaa haukkumisen. Montaa kertaa tyttö ei sitten haukkunutkaan. Aloimme tekemään myös siten, että menin hieman kauemmas Lillasta ja odotin, että se tulee itse luokse hakemaan katsekontaktin. Tämäkin sujui melko hyvin, eikä Lilla juurikaan havitellut toisten koirien luo ainakaan silloin, kun olimme auton takana.

Seuraavaksi aloimme harjoittelemaan itsehillintää. Ohjaaja oli laittanut kentälle lautasia, joissa oli erilaisia ruokia houkuttimena. Tarkoituksena oli kierrellä kentällä eri pisteillä ja aina kun koira oli tavoittelemassa ruokaa sanottiin 'ei ota' ja lähdettiin peruuttamaan toiseen suuntaan. Kun koira seurasi, se sai kehuja. Me tosin Lillan kanssa keskityimme vain niihin kolmeen lähinnä autoa oleviin. Alkuun muut koirat olisivat olleet kiinnostavampia kuin lautanen, mutta saatiin myös ihan onnistuneita suorituksia.

Jatkoimme itsehillinnän kehittämistä hieman erilaisella harjoituksella. Siinä kaikki koirakot saivat omat lautaset. Omistajan oli tarkoitus laittaa lautaselle muutama nami siten, että koira selvästi huomasi sen. Sitten käveltiin vähän matkan päähän kohteesta ja lähdettiin lähestymään sitä. Aina jos hihna kiristyi, odotettiin että koira ottaa kontaktin. Päästyämme lautaselle sai koira luvan syödä ruoat. Tarkoitus oli opettaa koiralle, millaisella käytöksellä se voi saavuttaa haluamiaan asioita. Lillan kanssa tämä harjoitus sujui hyvin, kun tyttö tajusi melko nopeasti jutun idean.

Siirryimme seuraavaksi harjoittelemaan koiran nopeaa palautumista kiihtymisen jälkeen. Eli ensin villitsimme koiria ja kun ohjaaja sanoi, ryhdyimme rauhassa silittämään koiria, saadaksemme nekin rauhallisesti mahdollisimman nopeasti. Itse leikitytin vaan satunnaisella kepillä maasta, kun meidän lelu unohtui autoon. Meillä tuo harjoitus sujui melko hyvin, mutta kyllä siihen jäi vielä paljon kehittämisen varaa.


 
Lopuksi tehtiin vielä kontaktipujottelua, jossa yksi koirakko kerrallaan pujoteltiin muut koirakot. Päätimme tällä kertaa hieman epäröiden osallistua myös Lillan kanssa. Me olimmekin ensimmäisiä ja pujottelu sujui todella paljon paremmin kuin mitä odotukset olivat! Lilla meni siis pujottelun lähes koko matkan hihna löysällä ja nenä maassa, mutta rähjäsi vain kerran. Todettiinkin ohjaajan kanssa, että liikkeessä Lilla sietää muita koiria parhaiten. Muiden koirien liikkuessa Lilla kuitenkin rähjäsi suhteellisen paljon. Kehitin sille samalla myös joitakin tehtäviä, jotka auttoivat sentään ehkä vähän. Kuljimme vielä kerran kaikki koirakoiden edestä ja siinä Lilla ei taas haukkunut yhtään.

Lillalla oli nyt siis viime viikon perjantaina vihdoinkin se strerilointi. Toimenpide sujui ongelmitta ja haava on nyt jo osittain rupeutunut. Leikkaus tehtiin tosiaan tähystyksellä, joten siksi se parantuu nopeammin kuin perinteinen leikkaus. Tiistaihin asti Lilla käytti yksin jäädessään pukua, joka esti haavan nuolemisen. Nyt haava on kuitenkin jo niin hyvin toipunut, ettei sitä enää tarvita. Nyt parin viikon ajan vältellään raskasta liikuntaa ja palaudutaan tässä pikku hiljaa normaaleihin kuvioihin. Ollaankin nyt purettu Lillan energiaa esimerkiksi uusien temppujen opetteluun ja muuhun aivojumppaan.

Tosiaan jos jollain on vinkata jotain harjoitusta, jossa hyödynnettäisiin jotenkin tuota Lillan rauhallisuutta liikkeessä, niin kommentoikaahan alas! Ja tehdään muuten Mintun kanssa blogiin joulukalenteri, joten jos teillä on jotain postausta, minkä mielestänne pitäisi ehdottomasti päästä mukaan, niin sanokaa ihmeessä.

-Pinja-

8 kommenttia:

  1. Temppuopetus postauksia joulukalenteriin! Kiva että Lilla paranee ja onnea teidän ohituksiinne jatkossakin. Kannattaa koiraa rauhoittaessa kiinnittää katse johonkin muuhun kun koiraan, ja jutella sille rauhassa. Tai jos juttelu ei auta, kannattaa vaan olla ihan hiljaa,

    Kata

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus mut taian vaan ehottaa että tehkää jotai diy-juttuja joulukalenterii ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, koitetaan väsäillä sinne jotain sellasta :)

      Poista
  3. Moikka! Tosi kiva blogi sinulla!Olen löytänyt harvoja näin hyviä

    VastaaPoista
  4. En ollut ihan varma, mitä tarkoitat Lillan rauhallisuudella liikkeessä? Sitä, että olisi harrastus, jossa ei haittaa olla rauhallinen, vai sitä, että harrastus auttaisi olemaan rauhallinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selitin sen ehkä vähän huonosti tossa postauksessa, mutta siis meinasin, että Lilla haukkuu vähiten liikkeessä eli jos esim. pysähtyy odottamaan kontaktia, niin Lilla hermostuu vaan lisää. Nykyään meillä onkin muutama toimiva harjoitus, niin avaan sitten aihetta hieman lisää seuraavassa postauksessani :)

      Poista