torstai 10. elokuuta 2017

Hihnakäytös

Tästä aiheesta voisi olla sitten hyvä aloittaa nyt heti, eli hihnakäyttäytymisestä. Meillä on Micken kanssa aina ollut jollain tapaa ongelmia hihnalenkeillä ja niiden ongelmien korjaamisessa pääset lukijana olemaan mukana. 

Viime vuoden loppukesästä aloitimme pikkuhiljaa harjoittelemaan vetämättä olemista. Se oli yhtä tuskaa, joka näkyi myös harjoitteluissa. En itse hirveästi tykännytkään harjoitella, kun se oli molemmille yhtä epämiellyttävä kokemus kerta toisensa jälkeen. Jatkoimme kuitenkin sinnikkäästi, vaikka molempia turhautti. 

Talven tullessa ajattelin että voisi alkaa sitten opettaa vetoa pois sen kautta, että opettaisi koiran vetämään käskystä. Valjaita katseltiin ja lopulta en edes ostanut mitään kunnon vetovaljaita, enkä edes moneen kuukauteen mitään valjaita. Jatkoimme treeniä pannan kanssa ja näin pikkuhiljaa jo edistystä, vaikka en uskonutkaan että koira voisi olla kokonaan vetämättä.


Koko talven ajan lenkkeilimme melkein pelkästään metsiköissä, lisäksi tietenkin tielläkin, mutta suurimmaksi osaksi teimme lenkkejä vapaana metsässä. Voisi ajatella että vapaana kulkeminen ei auta hihnakävelyyn millään tavalla, ja ehkei se autakaan, mutta talven jälkeen tilanne alkoi näyttää hyvältä. Kävelimme yhtään vetämättä, vihdoin, ja viimein. Talvella olimme toki harjoitelleet hihnakäyttäytymistä, mutta olin todella ylpeä Mickestä. 

Olihan meillä toki toinenkin ongelma, joka kulkee matkassamme edelleen, nimittäin ohitustilanteet. Jos kierrämme jonkun koiran kaukaa, tai vaikka vapaana ollessa metsässä tulee koira, ei Mickeä niinkään kiinnosta. Mutta jos ohitamme kadulla, se on yksi katastrofi.

Ohitus meillä tapahtuu melkein aina yhden ja saman kaavan mukaan. Micke näkee koiran ja minä yritän vain jutella koiralle, sekä saada pojan huomion esimerkiksi nameihin. Yleensä pysäytän tai joskus vain kävelen, mutta silloin kun pysäytän, yritän saada parhaani mukaan katsekontaktia koiraan. Se ei kuuntele, joten toinen koira tulee joko ohi meistä pysähdyksissä ja Micke räyhää. Ja toisella tapaa me kävelemme ohi koirasta ja Micke räyhää silloinkin.


En voi sanoa että kaikkea olemme yrittäneet, joten vielä on toivoa. Mutta on tässä jotain kehitystä tapahtunut. Olemme yrittäneet ohittaa koiria kauempaa ja harjotelleet kaverieni koirien kanssa. Nyt haukkuminen ei tapahdu enään jokaisen vastaan tulevan koiran kanssa, vain harvojen ja valittujen.

Lillan kanssahan olemme tehneet paljonkin ohitusharjoituksia. Micken osalta ne on mennyt ensikerrasta lähtien hyvin. Poika ei ole kertaakaan Lillalle haukkunut, vain vinkunut jotta pääsisi neidin luokse. 

Jatkamme harjoittelua aktiivisesti, ja otan aina mielelläni vinkkejä vastaan. Olemme edistyneet hurjasti tämän vuoden aikana, ja toivon, että edistystä tapahtuu jatkossakin. 


Tulen nyt siis jatkossa kirjoittamaan tänne Micken edistyksestä hihnakäyttäytymisessä, eli oikeastaan ohituksistamme. Todennäköisesti myöskin Pinjan ja Lillan hihnakäytöspostaus tulee tänne blogiin jossakin vaiheessa.

-Minttu-

10 kommenttia:

  1. Hei, kuinka pidät koiraasi ohitus tilanteessa? Esim. vedätkö remmin tiukalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoitteena olisi pitää aina remmi mahdollisimman löysällä. Joskus on kuitenkin pakko vähän kiristää jos Micke yrittää mennä toisen koiran luo ilman lupaa :)

      Poista
    2. Joo neuvoisin tosiaankin pitämään remmin löysällä ja jos mahdollista antaa koiran haistella maata, näin antaa rauhoittavia singnaaleja toiselle koiralle.

      Poista
    3. Kiitos neuvoista. Micke ei vaan oikeastaan tuossa tilanteessa keskity mihinkään muuhun kun toisen koiran tuijottamiseen...

      Poista
    4. Meidän koira kulkee kyllä ihan millä vain remmin löysyydellä ohi koirista täysin samalla tavalla, joten en usko että se olisi merkittävää. Itse koen esimerkiksi koiralle juttelemisen olevan tärkeää, vaikka vastaantulija voi vähän kummastella. En sano ettäkö remmin pitäminen löysällä olisi huono asia!

      Poista
    5. Joo meilläkin tuo olisi tavoitteena että voisi vain normaalisti kävellä ohi, ehkä vielä joskus onnistuu. Juttelua ollaan kokeiltu ja se riippuu oikeastaan meillä vähän päivästä, että kiinnostaako Mickeä vai ei. Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Hei!

    Omasta kokemuksesta haluun sanoa, että kannattaa vaan ohittaa ja antaa koiran haukkua. Sitten jos tuleekin sellainen hyvä ohitus missä mikke ei hauku, niin palkkaat kunnolla + kunnon kehut. Ois kyllä ihan kiva saada kuulla miten te edistytte tässä ��

    VastaaPoista
  3. Minä satuin lukemaan kaikki teidän postaukset. Mielestäni jokainen on hyvä, mutta olette kehittyneet kirjoituksissanne todella paljon. Tähän kyseiseen postaukseen kommentoin, koska tässä pääsin parhaiten kiinni teidän elämään. Liittyisin mielelläni lukijaksi, mutta en omista toimivaa sähköpostia, joten katsotaan myöhemmin miten käy!

    Terkuin entinen bloggaaja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ei se lukijaksi liittyminen niin tärkeää ole!

      Poista