perjantai 9. helmikuuta 2018

Vegaaniruokaa koirille? Aktiivisesta rodusta sohvakoira?

Ajattelin nyt toteuttaa mielipide postauksen minua eniten "kiinnostavista" aiheista. Kerron mielipiteeni siitä, kun nykyään jotkut vegaanisti elävät ihmiset ovat alkaneet syöttää koirilleen vegaanista ruokaa, ja siitä kun aktiivisia rotuja (esim. bordercollie, vesikoirat, huskyt tms.) otetaan sohvakoiriksi. Nämä kaikki ovat vain minun mielipiteitäni, voit olla erimieltä asiasta jos olet.

Aloitetaampa tuolla vegeruoalla. Miksi? Miksi koirille pitää syöttää kasviksia, kun koira on lihansyöjä. Jotkut koiranomistajat antavat koirilleenkin vegeruokaa, koska pitää sitä eettisesti oikeana ratkaisuna. Minusta tuo on väärin ratkaisu minkä voit tehdä. Vaikka koirasi turkki kiiltäisi, koira olisi terve ja pystyisi elämään täysin normaalisti, ei se silti ole oikein.

Koira ei saa kaikkia tarvitsemiaan aineita kasvisruoasta, vaikka syöttäisit mitä. Kun kurkkaa koiran suuhun, siellä näkyy lihan syömiseen tarkoitetut hampaat, ei kasvisten. Joillain on tapana lisätä omia kasvisruokajämiä koiran päiväateriaan ja se on ihan ok. Miksi ei, jos ruoka lentäisi muuten roskikseen. 

Olet ottanut vastuun toisesta elävästä oliosta, jolloin se ei voi itse päättää mitä syö, vaan sinä päätät. Silloin sinun tulisi tarjota koiralle ominaista ruokaa sen verran mitä se tarvitsee. Ei liikaa, eikä liian vähää. Koira kyllä myös kertoo jos se saa liikaa ruokaa, tai liian tuntuvat kylkiluut sen että liian vähän. 


Siirrytään nyt sitten toiseen aiheeseen. Useat ihmiset saattaa ottaa koiran vaan ulkonäön tai seuran takia. Seuraksi joo, mutta ei koiran kuulu maata sisällä kokoajan. Minun mielestä (ja useiden muiden koiraihmisten mielestä) koiran pitäisi saada ulkoilla monta tuntia päivässä. Pitkä lenkki (n. 10-15km) olisi hyvä saada tehtyä edes muutamia kertoja viikossa + sitten muut aktiviteetit ulkona.
 Koira nauttisi varmasti myös jos saisi juosta viikoittain vapaana metsässä monen kilmetrin edestä. Koiran kuuluu olla väsynyt kun se on lenkkeillyt/tehnyt jotain muuta liikunnallista tarpeeksi. Tottakai on myös niitä ikiliikkujia jotka ei väsy vaikka olisi juossut 10km, kävellyt 20km ja ollut metsässä irti kaksi tuntia.

Kaikista kauheinta on mielestäni se, kun kokemattomat koiraihmiset ottavat esimerkiksi huskyn vain hienon ulkonäön takia. Huskyt ovat hyvin alkukantaisia koiria, jotka tarvitsevat vetoa ja lauman. Itse en koskaan voisi ottaa huskya, sillä en voisi todennäköisesti tarjota sille onnellista elämää. Voisin kävellä sen kanssa 20km päivässä, mutta huskyille se ei riitä liikunnaksi. Ne tarvitsevat vetoa, kaverin ja ei voi olla vaan piha- tai sisäkoristeena. Tottakai on poikkeustapauksia, jotka ei omaa alkuperäisen huskyn ominaisuuksia, mutta niitä on vähän ja yleensä kyseiset koirat ovat olleet seropeja (ainakin minun kuulemani mukaan).

Itse arvostan todella paljon omistajia, jotka ottavat itselleen sellaisen koiran, mille voi tarjota riittävästi liikuntaa ja toimintaa (sekä tietenkin muutenkin riittävän elintason). Suurin osa vetokoirien omistajista on kuitenkin osaavia ja tarjoaa niille rodunomaista toimintaa. Ei ole koiraa, joka ei tarvitse liikuntaa. Koira voi olla ylipainoinen, sairas tai huono kuntoinen, ja ei sen takia osoita halukkuutta liikkumiseen.

Suurin osa mielipiteistäni ja ihanteistani koiriin liittyen on muodostunut harrastuspiireissä, omista kokemuksista, tai vaikka facebookin koirat ryhmien chateissa (vaikka ei kyllä uskoisi), missä 40 tuhatta ihmistä väittelee miten omistaa koira täydellisesti. Jos sinulla on jotain lisättävää, kerro ihmeessä se kommenteissa.

-Minttu-

2 kommenttia:

  1. Tosi hyviä pointteja. Tykkäsin tästä ja olen samaa mieltä kanssasi.

    VastaaPoista