sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 10 - Miten palauttaa motivaatio lenkeille?

Kaikilla meillä koiranomistajilla on päiviä, jolloin ei vain yksinkertaisesti jaksaisi lähteä lenkille. On syynä sitten oma väsymys tai jonkun ongelman (esim vetäminen) aikaansaama negatiivinen vaikutus koko lenkkeilyyn. Päätinkin koota tähän muutamia vinkkejä motivaation paluttamiseen, ehkä enemmän pohjautuen tuohon ongelman aiheuttamaan jaksamattomuuteen.


Ihan ensimmäisenä vinkkinä: älä aseta itsellesi ja koirallesi liian suuria tavoitteita. Toimintasuunnitelma on hyvä olla, mutta ongelmat eivät korjaudu hetkessä, eikä niistä kannata turhaan stressata. Tulee myös pitää mielessä, ettei koira mene rikki, vaikka mokaisit itse muutaman kerran. Jos esimerkiksi tulee huono ohitus niin sen sijaan, että syyllistäisit itseäsi, voit ottaa sen kokemuksena. Nimittäin, jos huono fiilis jää päälle, se tarttuu koiraan ja koko lenkistä jää huono fiilis. Varsinkin jos tätä tapahtuu usein, niin lenkille lähteminen ei olekaan enää kivaa ja siitä seuraa tämä jaksamattomuus lähteä ulos.

On myös syytä pitää mielessä, että huonojen asioiden sijaan keskittyy hyviin hetkiin. Eli sen sijaan, että harmittelisit siitä mitä koirasi ei osaa, ole ylpeä siitä mitä se osaa. Nimittäin jos keskittyy vain negatiivisiin asioihin, lenkkeilystä tulee turhauttavaa ja näinollen motivaatio alkaa lähteä.

Jotta lenkkeilystä tulisi taas kivaa, tulisi palauttaa yhdessä tekemisen ilo. Tämän toteutukseen on tietysti monia tapoja, jotka sopivat eri koirille ja omistajille. Yksi tapa olisi tehdä lenkeillä helppoja pikku harjoituksia tai temppuja ja palkata niistä esimerkiksi rajulla leikillä tai muulla koiralle todella hyvällä palkalla. Itse olen ainakin ottanut välillä narupallon mukaan ja leikittänyt Lillaa kotipihan sijaan lenkin aikana. Sillä tavoin saa aika hyvin koiran mielenkiinnon kiinnitettyä itseensä ja motivaatio alkaa siinä samalla vähän palutua. Meillä on toiminut  myös lelupalkan lisäksi kivillä hyppely erittäin hyvin, ja kannattaakin rohkeasti kokeilla, mistä asioista juuri sinun koirasi pitää eniten.

Kun lenkkeilystä alkaa tulemaan taas vähän kivempaa, voi taas istua alas ja miettiä mikä meni pieleen, ikäänkuin nollata ajatuksesi. Silloin on hyvä hetki laatia toimintasuunnitelma uusiksi ja lähteä uudestaan kohti varsinaista tavoitetta. Tähän liittyykin sanonta: "Kun tappio koittaa, hyväksy se merkkinä siitä, etteivät suunnitelmasi ole toimivia, rakenna nuo suunnitelmat uudelleen ja aseta purjeesi vielä kerran kohti haluamaasi tavoitetta" -Napoleon Hill-

Kun suunnitelmat on laadittu uusiksi ja motivaatio on taas kohdillaan, voi taas alkaa pikku hiljaa lähestyä itse ongelmaa. Miten tahansa aiotkaan sitä lähestyä, niin muista ettet ala taas padota stressiä siitä ja tee harjoitukset niin helpoiksi, että onnistut/te varmasti niissä. Siten pystyt ehkäisemään saman kierteen syntymistä uudestaan.

-Pinja-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti