tiistai 15. elokuuta 2017

Lillan hihnakäyttäytyminen

Huom! Olen monista postauksen asioista nykyään eri mieltä, joten en suosittele kenenkään ottavan oppia tästä postauksesta

Päätinkin kirjoittaa Lillan hihnakäyttäytymisestä tähän väliin. Neidillän on tosiaan ollut ongelmia ohituksissa haukkumisen (ja vetämisen) kanssa. Hän kun tahtoisi tervehtiä kaikki eikä oikein ymmärrä miksei saisi. 

Aluksi Lilla ei haukkunut juuri millekään, ehkäpä uuden ympäristön takia. Pikkuhiljaa se kuitenkin pääsi haukahtelemaan ja luonnollisesti kielsimme sitä siitä. Todennäköisesti kieltäminen kuitenkin todellisuudessa vain pahensi asiaa. Usein pidimme kävellessä vähän pidempää hihnaa ja jonkun vastaan tullessa kiristimme sitä. Lilla on varmaankin tajunnut siitä, että joku on tulossa vastaan, nyt pitää haukkua. 


  
Tyttö päättikin sitten ottaa tavakseen haukkua kaikki vastaan tulevat ihmiset ja koirat. Alkuun kokeilimme vain kävellä normaalisti ohi vaikka koira haukkui. Koska Lillan motiivi kuitenkin oli päästä vastaan tulevan luo, ei tämä toiminut, vaan vahvisti huonoa käytöstä. Emme laatineet aluksi minkäänlaista toimintasuunnitelmaa, vaan teimme asioita täysin epäloogisesti, eikä koira voinut ymmärtää, mitä sen olisi kuulunut tehdä.

Kävimme ohituskurssilla, jossa Lilla räyhäsikin alkupuoliskon. Jouduimmekin olla aluksi auton takana piilossa ja vahvistaa siellä kontaktia ja välillä käytiin kurkkaamassa ja jos rähinä alkoi joutui takaisin auton taakse. Pikkuhiljaa aloimmekin päästä harjoittelemaan ilman että tarvitsi olla piilossa. Opettelimme vihjesanaa (naksautus) jonka jälkeen tuli käskysana, joka pyysi koiran vierelle (tähän). Saimme muutenkin hyödyllisiä vinkkejä miten toimia Lillan kanssa.


Olemme harjoitelleet nyt sitä oikealle puolelle tulemista, mutta vihjesana on unohtunut. Lenkillä teimme sitä jonkin aikaa, mutta nyt se on jäänyt, kun ollaan keskituytty siihen, että Lilla tulee luokse kuullessaan nimensä. Se kun oli päässyt vähän haihtumaan muiden harjoitusten ohella.

Nykyään Lilla ei enää hauku minun kanssani ihmisille mutta muiden perheenjäsenten kanssa haukkuu välillä. Koirien ohituksia ollaan vältelty ja yritetty vahvistaa hiljaa olemista pidemmältä etäisyydeltä. Paikallaan olevien ihmisten tai outojen esineiden (esim paikallaan oleva mopo) kohdalla ollaan tehty siten, että heti kun Lilla alkaa tuijottamaan kohdetta ja menettää korvansa, käännytään 360° ympäri ja jatketaan. Tätä toistetaan kunnes Lilla kulkee kontaktissa koko ohituksen ajan. Samoin tehdään myös pihassa haukkuvien koirien kohdalla.

Muutamia kertoja ollaan kävelty eri kauppojen parkkipaikkojen läpi ja siellä tyttö meneekin haukkumatta kaikkien kanssa keskittyessään uusiin hajuihin. Jos koiria olisi tullut vastaan niin niille olisi varmaan kuitenkin haukkunut.

Micken kanssa ollaan tehty myös ohitusharjoituksia. Yleensä niin, että ekalla kerralla Micke pysähtyy kun Lilla haukkuu ja me sitten pyöritään siinä, kunnes ohitus on tapahtunut edes vähällä kontaktilla. Nykyään Lilla ei hauku enää Mickelle kuten muille koirille, vaan hyppii ympärilläni innoissaan ja haukkuu ja vinkuttaa harmissaan kun ei pääse toisen luo. Tavataan sitten siinä vähän matkan päässä uudestaan ja pyöritään siinä toisiamme ympäri, kunnes molemmat koirat ovat hyvin.



Alussa Lilla tosiaan myös veti hihnassa pienellä paineella koko ajan. Nyt kuitenkin kun ollaan menty lyhyemmällä hihnalla jatkuvasti, on tyttö alkanut hakeutua itse lähelle. Niinpä vetäminen onkin häivyttynyt pois kuin itsestään. Lillalla on kuitenkin ollut käytössä reaktiovaljaat, joissa hihna kiinnitetään kahteen kohtaan, jolloin paine kääntää koiraa sivulle. Tästä on varmaankin ollut myös hyötyä, nyt kuitenkin pystymme mennä jo huoletta pannalla ja jos tyttö meinaa aloittaa vetämisen, pieni pidäte riittää estämään sen aikeet.

Nyt olisi tarkoitus ottaa naksutin aina lenkeille mukaan ja naksauttaa jokaisesta katsekontaktista ja palkita niistä. Tämä tulee viemään aikaa, mutta eiköhän se lopulta ala tarjoamaan niitä ihan itsekin.

Tosiaan Lilla on ollut meillä vasta vähän yli kuukauden, joten tämä kaikki on tapahtunut todella lyhyessä ajassa. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä jatkoa ajatellen ja toivottavasti tästä postauksesta olisi hyötyä jollekin.

-Pinja-

2 kommenttia:

  1. Hei,


    tää teidän pyöriminen ohituksessa ja odotus siitä että menee hyvin ei välttämättä ole paras vaihtoehto. En sano että olisi väärin, mutta voisitte ennemmin molemmat pysähtyä(?). Olisitte siinä ja ottaisitte katsekontaktin koiriin molemmat. Sitten vaikka kiertäisitte uudestaan ja ohittaisitte kerran, ja jos koirat haukkuu, pysäytys ja katsekontakti. Jos taas ei hauku niin kehut ja palkka. Ei kannata päästää ohituksen jälkeen toisten luokse vaikka se tuntuisi hyvältä palkkiolta, vaan ennemmin sitten vaan jatkaa normaalisti matkaa samaan tai eri suuntaan. Eli ei kannata ohittaa samassa tilanteessa uudestaan (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Aluksi meidän oli tosiaan tarkoitus edetä noin, mutta pikkuhiljaa se sitten unohtui ja muuttui tuoksi pyörimiseksi. Hyvä, että huomautit niin ehditään vielä korjaamaan tämä asia ensi kerralla kun tehdään ohitus!

      Poista